Rapiditas ziet in één week titeldroom in jubileumjaar wreed uiteenspatten

Tom Schepens © Jeroen Kuit

Artikel uit De Limburger door Hennie van Eck fotografie Jeroen Kuit

De handballers van Rapiditas konden afgelopen week kampioen worden. Twee nederlagen zorgden echter voor een koude douche. Uithuilen en opnieuw beginnen is nu het devies.

Het had zo mooi gepast bij het 40-jarig jubileum van Rapiditas: twee keer een afgeladen sporthal en een groot kampioensfeest voor het mannenteam. De trotse Weerter koploper in de eerste divisie moest dan afgelopen week twee keer thuis winnen: woensdag van naaste belager Aristos Amsterdam, zaterdag van subtopper DWS. Maar beide wedstrijden gingen verloren: weg kampioenschap, weg feest, weg promotie naar de eredivisie.

Tim Hartmann © Jeroen Kuit

De teleurstelling in het Rapiditas-kamp was enorm. Aanvoerder Tim Hartmann baalde gigantisch: „Hier hebben we het hele seizoen voor gestreden. En dan gooien we het in één week weg. We hadden dolgraag iets voor Rapiditas en Weert neer willen zetten.”

Ook routinier Tom Schepens (32) baalde als een stekker: „Doodzonde! We waren er zo dichtbij. We hadden moeten pieken en hebben dat niet gedaan. Op mijn leeftijd moet ik nog maar zien of ik ooit nog eens zo’n kans krijg.”

Branie

Het verlies van afgelopen woensdag (24-29) was allesbepalend. Koploper Rapiditas stond één punt voor op Aristos. Bij winst kon de Weerter ploeg zaterdag het kampioenschap binnenhalen. Volgens coach Osvaldo Gomes bezweek zijn ploeg onder de druk: „De spanning werkte verlammend. De tribunes zaten vol met zevenhonderd supporters. Mijn team, met veel jonge spelers, heeft dit nog niet meegemaakt. Terwijl Aristos een ploeg is met ervaren rotten, die op hoog niveau gespeeld hebben. Misschien waren we ook te veel onder de indruk van hun Amsterdamse branie.”

Na afloop van die nederlaag overheersten verdriet en ontgoocheling. „Ik heb in de kleedkamer niets gezegd over de wedstrijd”, aldus Gomes. „Dat heeft ook geen zin, voor de jongens was de wereld in elkaar geklapt. Iedereen zat er volledig doorheen en moest dat eerst verwerken.”

Osvaldo Gomes: „De teleurstelling overheerst nu. Maar als ik over een paar weken terugkijk, zal er ook trots zijn. Ik zie de toekomst van Rapiditas zonnig tegemoet. Het team blijft grotendeels intact en er stroomt talentvolle jeugd door. De pijn en ontgoocheling die de spelers nu ervaren hebben, maakt de ploeg ook sterker.”
Osvaldo Gomes © Jeroen Kuit
Strohalm

De gifkelk was nog niet leeg. Rapiditas verloor ook zaterdag van DWS Schiedam: 21-26. Daarmee knapte de laatste strohalm. Rapiditas maakte een aangeslagen indruk en speelde zonder overtuiging. „Mentaal en fysiek hebben we woensdag een flinke tik gekregen”, erkende Schepens. „De lange duur van de competitie (dertig wedstrijden, red.) heeft ons opgebroken, de pijp was de laatste wedstrijden leeg. Het is uithuilen en volgend jaar opnieuw beginnen. Ik ga door. En we draaien weer bovenaan mee, daar ben ik van overtuigd.”

Gomes gaat nog een stapje verder, hij ziet zijn ploeg zelfs als de grote titelfavoriet volgend jaar. „De teleurstelling overheerst nu. Maar als ik over een paar weken terugkijk, zal er ook trots zijn: vorig jaar derde, dit jaar tweede en lang de ranglijst aangevoerd. Ik zie de toekomst van Rapiditas zonnig tegemoet. Het team blijft grotendeels intact en er stroomt talentvolle jeugd door. De pijn en ontgoocheling die de spelers nu ervaren hebben, maakt de ploeg ook sterker.”